Springteknikkursus – del 3

På tredje del af springteknikkurset med Vappu Alatalo var emnet at lære hunden at sætte rigtigt af, når springene står i en vinkel. Hvis hunden skal over et spring og så dreje til højre derefter, så skal hunden gerne gallopere med højre ben forrest mod springet og hovedsaligt sætte af med højre bagben. Grunden til dette er, at har hunden det højre ben forrest, når der vel at mærke skal drejes til højre efter springet, så har den den rette balance for at kunne sætte af med højre bagben og dreje kroppen til højre over springet og lande i den rigtige retning (altså mod højre). Herved undgås dels nedrivninger og at hunden undgår at lande efter springet med vægten forkert.

Følgende kombination blev sat op først: / _ / med en afstand af 6 fødder mellem hvert spring og med en hældende overligger med en højde på de fire spring (minus det vandrette), på 20 cm på yderste springstøtte og 10 cm på inderste, altså dem nærmest det vandrette spring. Det vandrette spring havde en højde på 10 cm. Disse mål er for store hunde. Mellemhunde er afstanden 5 fødder og overliggeren på 5cm og 10cm. For små hunde er afstanden 4 fødder og overliggeren bør være erstattet af en “speed bump” (minder mest om en tagrende).
Grunden til, at overliggeren ikke ligger vandret er at visuelt vise hunden, at det er smartest at springe så tæt på springstøtten som muligt, altså hvor overliggeren er lavest.
Først startede vi med at sætte hunden lige på det vandrette spring i en afstand af 4 fødder og selv stille os med enten det spring til højre eller venstre herfor, med position som en forlængelse af springet.
Hunden skulle tage det vandrette spring plus enten de to spring til enten til venstre eller høre herfor. Legetøjet skulle være placeret ca 2 meter fra sidste spring og tæt ved os, så de tre spring kom til at fremstå som en cirkel, når hunden springer over dem.
Vi skulle tage sektionen til højre 3 gange og derefter venstre 3 gange for derefter at tage 1 tur mere til højre og venstre. Grunden til, at vi skulle tage sektionen tre gange er, at så erfarer hunden, hvad der til dels kræves, men også hvordan det er smartest at springe. Og grunden til at man igen tager en tur mere, er at se, om hunden husker det, den lige har lært.
Efter vi havde gjort dette, skulle hunden springe lige ud over de fire spring (altså minus det vandrette), for at “rette den ud” igen.

Den næste kombination var igen en vifte af tre spring, som før, med samme afstand og springhøjde, men 18 fødder før det første spring er der placeret endnu et spring og efter det sidste spring en tunnel (også en afstand på 18 fødder). Vi skulle på tilsvarende vi sætte hunden lige på det første spring, og så skulle den tage de tre spring i viften og så fortsætte i tunnellen eller over springet.
Disse to ekstra forhindringer (tunnel og spring) er tilføjet for at gøre sektionen sjovere for hunden.

Disse var de eneste to kombinationer vi trænede. Men det var også nok, for man kunne se på hundene, at det trættede dem meget – så meget at en hund stod af. Så det er op til os selv at holde meget øje med vores hunde og lægge mærke til, hvor meget de fysisk og psykisk kan klare – det kan være rigeligt at bare øve den første kombination to enkelte gange til højre og venstre. Og det skal for alt i verden altid være sjovt 🙂

Det jeg fandt ud af, da Kopy var på, var, at han ikke lagde vægten helt rigtigt og så ikke bøjede så meget i kroppen. Kopy er meget smidig og kan balancere på alverdens ting, så hverken stivhed eller manglende “core” muskler skulle være årsagen. Men i den sidste kombination, tager han på et tidspunkt selv initiativ (lyder bedre end en tyv-start, ikk’?! 😉 ) til at tage viften og så løbe i tunnellen – og her gør han det helt rigtigt – altså med at sætte det rigtige forben forrest og bøje i kroppen – så for Kopy ville det have været bedre, at han var sat af i en større afstand fra første spring, så han kunne nå at tage et skridt forinden.

Dette var sidste kursusdel. Det har været nogle enormt lærerige kursusdage og til megen inspiration. Jeg synes det er et helt fint tidspunkt at komme på kurset, nu hvor Kopy er fyldt to år. Han er udvokset og har dannet en god muskelmasse samt kan klare at koncentrere sig (dog glippede det ved sidste kursus 😉 ).
Jeg har prøvet at sætte kombinationen basic grid op (fra 1. del af kurset, altså 5 spring med en afstand af 6 fødder (mellemhunde: 5 og små: 4) og trænede Kopy på den. Elliot ville gerne være med, så han blev også sendt over dem. Til stor overraskelse, havde han den bedste springteknik (selvom han ingen muskler har og har gigt i forpoterne). Så hunde kan selv tilegne sig den rigtige springteknik, men disse kombinationer vi har trænet på, er nok med til at speede den tid, hvor de lærer springteknikken, op.