Træ-klodser i søgeøvelse

Det er nu næsten et år siden, at Kopy bestod LP2 (lydighedsprøve klasse 2), og jeg har ikke fået trænet så meget på klasse 3 programmet, for jeg var gået lidt i stå i nogle af øvelserne.

Jeg har kun meget få gange trænet søgeøvelsen, for Kopy tygger – en del – på træ-klodsen. Hvis man er heldig, kan man finde en splint af den i tungen på ham 😉 Derfor har jeg mest trænet apport, så han kunne lære at komme med den uden at tygge (den er af hårdere træ). Meen, det er heller ikke gået helt efter planen… Selvom jeg har trænet, at Kopy sidder stille og roligt med apport/træ-klods, så tygger han på den, når han samler den op. Selvom det er blevet meget bedre, er det ikke godt nok (for elite-klassen).

I dag besluttede jeg mig for at gå helt tilbage til første skridt: at få hunden til at tage klodsen i munden.
Jeg havde lavet ca 30 oste-bidder, og Kopy’s øjne var store som te-kopper 🙂 Jeg fik Kopy til at sætte sig og stak så klodsen ned til ham med den ene hånd og i den anden hånd holdt jeg osten. Kopy lagde først poten på min hånd med klodsen, men da det ikke udløste osten, tog han klodsen i munden. Jeg klikkede straks for det og han fik osten. Sådan gjorde jeg ca 6 gange – altså han skulle bare lige tage klodsen i munden for at få en godbid.
Næste step var så at øge tiden, hvor han holdt klodsen i munden, så jeg klikkede og roste først efter et sekund – det gjorde jeg også ca 6 gange. Derefter øgede jeg tiden gradvist indtil han sad stille med klodsen i munden i 5 sekunder.
Herefter lagde jeg klodsen på gulvet, lige ved siden af hans forben. Han samlede straks klodsen op – uden at tygge i den! Jeg klikkede/roste straks. Jeg lagde så klodsen ved hans andet forben (det skal jo ikke være ens hver gang 😉 ), og han samlede igen klodsen op uden at tygge i den. Dette øvede jeg ca 10 gange – og hver gang samlede han klodsen op uden at tygge i den en eneste gang, og sad så stille med den og ventede på slip-kommandoen 😀

Ja.. det gik jo legende let – og tog kun 10 minutter 😮 ..og hvorfor er jeg dog ikke lige kommet i tanke om det før?! Det var endnu en husker for mig: nogle gange må man gå helt tilbage til startpunktet, for at få ændret en adfærd.

Og hermed er tippet givet videre 😉