Hyrdeinstinkttest

Igår afholdte Border Collie Klubben en hyrdeprøvedag og jeg deltog med Sookie 🙂 Det var et rigtigt godt arrangement, hvor der både indgik teori og praktisk prøve, hvor vi tre gange havde hundene på får. Til lejligheden var der sat en stor fangefold, dvs cirkelformet indhegning, hvor fårene er inde. 
Jeg var spændt på at se, hvordan Sookie reagerede på fårene – og om hun ville tænde på fårene.

Første gang vi var på, gik vi hen til folden og slap hundene løs og skulle gå rundt om folden og se på fårene (ja, det var jeg ikke så god til – fokus var på hunden i stedet 😉 ).
Sookie viste ikke den store interesse for fårene det første ½ minut. Hun var løbet lidt væk fra folden og jeg kalder hende tilbage – og da hun løber hen til mig, flytter fårene sig og det fangede hendes interesse 🙂 Anne gik inde hos fårene og fik dem til at flytte sig, så fårene var mest muligt interessante for hundene. Sookie løb rundt og rundt om folden – men uden rigtigt at vide, hvad hun skulle.

hyrdeprøvedag
hyrdeprøvedaghyrdeprøvedag – første tur

Anden gang vi var på, startede vi på samme måde med at gå hen til folden og slippe hundene løs. Sookie startede med det samme med at storme rundt om folden. Jeg skulle så prøve at have Sookie inde hos fårene. Der var en stor forskel – nu var fårene pludselig meget tætte på og hun kunne ikke “gemme” sig bag hegnet – så hun stod stille og kiggede på fårene. Fårene begyndte at stampe i jorden og hun vendte sig væk og begyndte at snuse. En overspringshandling, der gav hende tid til at se situationen an – instinktet og modet vandt, så hun gik frem mod fårene og udstrålede “flyt jer!” – og det gjorde fårene 😀 Så nu var hun rigtig tændt og ville holde på fårene, så de ikke flyttede sig.

hyrdeprøvedag - anden tur

hyrdeprøvedag - anden tur

Tredje gang vi var på, var Sookie udenfor fangefolden, for interessen for fårene var stor nu. Da jeg slap hende løs, spænede hun rundt og rundt om folden – hun var fuldstændig ligeglad med Annes hund lå mindre end 2m fra folden og at Anne og jeg stod der – det eneste hun havde øje for, var fårene. Når hun nærmede mig, trampede jeg i jorden for at fortælle hende, at hun ikke skulle løbe forbi mig, men blive på modsatte side (så hunden er i balance i forhold til får og jeg). Det begyndte hun til sidst at forstå – super sejt 🙂

Hold op, hun løber stærkt – der er nok ingen får, der kan løbe fra hende! Og sikke en energi og vilje den lille hund har – så jeg håber vi får mulighed for at komme til at træne videre på får 🙂

hyrdeprøvedag - tredje tur

hyrdeprøvedag - tredje tur

Det sejeste syn denne dag, var dog en lille sheltie, der bare havde ego’et til at flytte på fårene – fantastisk, at man stadig kan finde en sheltie med hyrdeinstinkt 😀

En sheltie hyrder

En sheltie hyrder