Slalom træning og tanker om indlæringsmetoder

I dag er det første gang siden i mandags, at jeg har trænet slalom med Sookie. Jeg startede med 6 pinde på en helt lige række, som vi sluttede sidst. Sookie synes nu, at slalom er ret så sjovt, så hun hoppede rundt foran mig og ventede på, at jeg skulle sende hende afsted 😉

Jeg sender hende først afsted fra højre side, og hun tager slalom helt korrekt, med fin rytme. Fra venstre side gør hun det også helt korrekt. Jeg prøver nu at løbe rundt i en cirkel – Sookie løber hurtigere nu og jeg sender hende i slalom. De første to porte tager hun i stor fart, men mister så rytmen. Jeg prøver endnu engang, og denne gang tager hun hele slalom rigtig flot og i større fart 😀

To gange går hun dog forkert ind i slalom, når jeg sender hende venstre ind. Det så dog lidt sjovt ud, for hun var sådan set på den rigtige side af pinden, men beslutter sig at løbe forkert om og så rigtigt ind i anden port. Kun en enkelt gang løb hun forkert ind, da jeg sendte hende fra højre side (hun startede i tredje port).

Næste skridt bliver at sætte 2×6 pinde op (hvor der er afstand imellem de to sæt).

Det er første gang, jeg har lært en hund slalom med denne metode. Hvis jeg skal sammenligne denne metode med alléen, er der selvfølgelig fordele og ulemper ved begge. 
Det sværeste ved 2×2 metoden er at få belønnet på det rigtige tidspunkt. Man kommer til at kaste legetøjet/godbidden på det forkerte tidspunkt – det kan ikke undgås. Og det kan forvirre hunden.
Allé-metoden lærer hundene kun at sætte et ben på jorden ved pindene, hvilket giver en hurtigere slalom (altså for de store hunde), men at få farten ned til indgangen eller anden port, har været en udfordring for mine hunde.
Med 2×2 lærer hundene indgangene som det første, og de kan tage de sejeste indgange inden de egentlig kan slalom (hvis man altså lige husker at træne den “nemme” indgang også 😉 ). Sookie sætter dog begge forben i jorden ved pindene – måske det passer bedst til hende (hun er jo ikke så stor igen), men måske lærer hun senere hen at kun at sætte et ben i jorden.
Det er væsentlig hurtigere at lære en hund slalom med 2×2 metoden, da den skal tænke sig til, hvad der udløser en belønning.
Jeg hælder helt klart til at lære hunden slalom ved 2×2 metoden, men nu må jeg lige vente og se, om farten kommer hen ad vejen – men mon ikke?! 😉

Tags: