Status on Running Contacts -::- Status på løbefelter

It’s still early days to conclude if we will succeed with the running contact.. at times you get impatient when training running contacts on the dogwalk (RDW) and want a greater success rate 😉

I had signed Vini up for a competition and she would be running on a new dogwalk. Unfortunately this was an old type of dogwalk, which not only was a bit slippery but also a bit unstable (moving sideways). At first agility run, some dogs lost the grip and jumped off the dogwalk – so I decided not to let Vini seek the dogwalk on her own but helped her get a straight approach to the dogwalk – but then I was very much behind her.

At the second run the dogs had a straight approach but the exit setup I hadn’t trained yet. Vini had much more confidence the second time but didn’t know where to go (well, that’s also due to my lack of indication ;-)).

She missed the contact both times but I am anyway pleased with her performance: she can be very airy when she lacks confidence but here she was striding nicely. I actually think that if she had had a good grip then she wouldn’t have missed 😉

Video from competition:

At training it’s seldom that Vini miss the contact at the very first try but she often doesn’t hit as low as I would like – she only hits contact with a single paw. From third try she usually starts hitting low with both paws and with good separation – of course that’s nice but aim is that she hits like this at the very first try as well 🙂

Apart form training more exit scenarios, it’s now also a must that she tries different dogwalks at different locations to improve her skills.

Video from a training session:

-::- -::- -::- Dansk -::- -::- -::-

Det er stadig lidt tidligt at konkludere om vi vil få løbefelterne til at lykkes.. man bliver nemt utålmodig og ønsker en højere succesrate ;-)

Jeg havde tilmeldt Vini et stævne og hun skulle løbe på en ny balancebom. Uheldigvis var denne af den gamle type, som ikke bare var lidt glat, men også lidt ustabil (bevægede sig sidevers). I det første løb mistede nogle hunde fodfæstet og valgte af hoppe af – så jeg besluttede mig for ikke at lade Vini selv søge balancebommen, men at jeg ville hjælpe hende til en lige opgang – men så kom jeg væsentlig bagud..

I det næste, havde hundene en lige tilgang, men setup efter balancebommen havde jeg ikke trænet før. Vini var mere selvsikker anden gang på balancebommen, men vidste ikke, hvad hun skulle efterfølgende (okay, det var så også lidt fordi hun ikke fik megen indikation fra mig ;-))

Hun missede feltet begge gange, men jeg er alligevel tilfreds: hun kan være meget flyvende, når hun mangler selvsikkerheden, men hun løb fint over den. Jeg tror faktisk at hun ville have fået felterne, hvis hun havde haft et godt fodfæste 😉

Video fra konkurrencen:

Til træning misser Vini sjældent feltet i allerførste forsøg, men hun rammer ofte kun med et bagben. Fra tredje forsøg, rammer hun lavere med begge poter og med spredte poter – det er selvfølgelig fint, men målet er, at hun rammer så flot som dette i allerførste forsøg også 🙂

Udover at træne flere scenarier efter balancen, er der nu behov for, at hun prøver forskellige typer balancebomme på forskellige lokationer.

Video fra træningssession: